azi nu mai defilăm??!

CEASUŞESCU – PARTIDUL – POPORUL

defilare23august.jpg 

Puţini sunt cei care observă că astazi se împlinesc 18 ani de la ultima „manifestaţie grandioasă” a Zilei de 23 August. O zi ce marchează unul dintre cele mai importante, tensionate, dar şi controversate momente ale istoriei recente a României. Menirea acestei „sărbători” a fost însă deturnată prin demonstraţiile colosale, dedicate la finele verii, an de an, timp de decenii, partidului şi conducătorului iubit. 23 august 1944 a fost ziua când Regele Mihai îl destituia pe mareşalul Antonescu şi ordona arestarea lui. Iar apoi, în cursul serii, la ora 20:20, proclama la radio părăsirea Axei şi trecerea României alături de Aliaţi. Timp de patru decenii, 23 August s-a lepădat de intelesurile sale istorice şi a devenit, treptat, o sărbătoare a revoluţiei socialiste. O zi în care, după cum ne amintesc ziarele an de an, cu această ocazie, muncitorii din Bucureşti şi alte câteva orase din ţară îşi blestemau zilele la manifestaţii nesfârşite pe stadioane şi în pieţe centrale. Restul poporului adult tragea la masea – deh, aveau liber de la serviciu – la iarba verde sau prin birturi.

23 August 1944 a însemnat predarea noastră necondiţionată în faţa Uniunii Sovietice. Al doilea gest lamentabil al unei politici oarbe duse la Bucureşti, primul fiind acceptarea fără luptă a ultimatumului sovietic din 26 iunie 1940 şi soldat cu pierderea Basarabiei şi a nordului Bucovinei (50.762 km2 şi 3.776.309 locuitori).

Aşa cum a spus Mareşalul Antonescu „Istoria ne va judeca!”

Reclame

Un răspuns to “azi nu mai defilăm??!”

  1. Ajung, deseori, să spun ca un moş: ce mai ştiu adolescenţii din ziua de azi! Eu le explic că, pe vremea aia, nici măcar prezervative nu se găseau, iar ei îmi vorbesc de farmecul total al lui Che Guevara. Eu le povestesc despre sărăcie extremă, ei îmi explică ce tare e Fidel Castro. Dar tot e bine: dracu de pe cutia de vax se gândea acum 20 de ani că Ceauşescu va face reclamă la ciocolată şi la Zapp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: