who the fuck it’s LERU ???!!!???

lerui20lerin aceste zile cu o deosebita incarcatura sentimento-lacromogena ma simt urmarit de un fenomen transhumantic. in fiecare an sunt bombardat acustic de LER. an de an in pragul Craciunului, LERUL, ale carui origini sunt necunoscute, coboara de la munte din Maramures si ne urmareste sistematic din boxele Hruscofililor de pretutindeni. ca orice fenomen, traditie populara sau ma rog, ce o fi el, ma astept ca intensitatea LERULUI sa scada in timp, in schimb raportul lui de popularitate este invers proportional cu asteptarile mele. si totusi…. ce drcu’ e LRUL asta??? de unde vine, ce vrea el de la noi, ce vrea Hrusca de la noi, unde a descoperit el vatra acestui LER, cum arata si cu ce se hraneste (in afara de nervii mei) sunt intrebari la care nu am gasit raspuns. asa ca am apelat la prietenul meu atotstiutor, Google, care insa pentru prima data a fost si el pus in dificultate – nu are informatii concludente despre LER. asadar, ce zic specialistii : „Nenumarati lingvisti, istorici, folcloristi au incercat sa dezlege misterul acestui refren „leru-i ler” si sa descopere originea sa. Rezultatul a fost de fiecare data neconvingator: de la nume de imparati romani (Aurelian, Valerius sau Galerius), la nume de divinitati si de regi apuseni medievali, si pana la crestinescul cult “aleluia”, acest nucleu magic al unui arhaic rit de trecere a cunoscut cele mai bizare interpretari. Cel mai mare succes a avut-o ideea provenientei lui “lerui ler” din “aleluia”, in ciuda faptului ca acest refren este propriu colindelor laice, precrestine, in care Biserica nu s-a putut strecura decat superficial, prin simple inlocuiri de nume.”  daca inca mai aveti nedumeriei, adica asa ca mine, cautam si in DEX : „LER interj. Cuvânt care apare ca refren în colinde, cărora le dă un anumit colorit eufonic. [Var.: léroi, léroloi, lérui, lérului interj.] – Probabil lat. [Ha]llelu[iah, Domine]. sau LER interj. se foloseşte, ca refren, în colinde pentru a le da un anumit colorit eufonic. deci se pare ca pana la urma leru este ceva indefinit in spatiu si timp, o interjectie bagata de umplutura, pentru a obtine o impresie acustică plăcută. In alte cuvinte doar o vrajeala comerciala menita sa ne faca mai piosi, mai lacrimogeni si mai culti (de forma). dar oare de ce suntem obligati sa-l auzim over and over again???? unde este Pruteanu cand ai nevoie de el???

Reclame

4 răspunsuri to “who the fuck it’s LERU ???!!!???”

  1. frumos era sa precizezi de unde te-ai inspirat 🙂 de la un filmulet cafe deko

  2. Marianuleee, mai traiesti? Posteaza si tu mai des! Na ca ti-am zis-o si pe blog ca in realitate te bat mereu la cap… si degeaba!

  3. „who the fuck is lerul?” de fapt, nu „it’s”, ca doar ai subiect. Da’ nu-i nimic, noi sa fim sanatosi. Scrieti, fratilor in romana…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: